Sabtu, 6 April 2024

Menu berbuka Puasa dengan Anakanda Aini Rohaya dan cucunda Husna



Kami masak ,sambal udang masak lemak kegemaran cucunda Husna dan anakanda Aini.  Daku masak guna Ibu sambal, mudah ja ,  Anis beli udang, masa balik.  Daku masak sotong kering berkacang ,
Masak goreng Gulai Tok Wan, Anis masakkan sayur Kobis Tauhu serta Soon kemaran Husna  dan Anis.  Popia goreng, Nanas Madu,  Bukan bermadu memang daku tak gemar.  Air Zus yang di order Aini.  Rasa melon dan Coffee.  Aini pengemar Coffee.

 

Nenas madu ini sangat manis.  Kalau bermadu memang bukan pilihan aku tapi Nanas Madu untuk berbuka ya memang daku suka.  Sebut Bermadu daku banyak dengar cerita sedih kak Hindon...Dia kata sikap suami yang macam baik tapi zalim bagi aku, pinjam telefon dia nak call isteri lain...Sikit aku tak gemar cerita macam tu...Daku kata betul lebih baik bujang sampai mati tak kecil hati..(Selingan)
Bukan suami pilihan perempuan kalau macam tu...
Bagi aku Rasullah ja boleh adil dalam bermadu...orang lain tak...Tak apa pilihan di tangan perempuan...Jangan mahu jika dirimu hendak dimadukan dan jangan cuba ganggu suami orang .  InsyaaAllah.. Eni akur itu....   


Ini adalah sotong kering tumis cabai yang di letakkan kacang tanah yg telah di tumbuk...Kegemaranku..
Sedap sangat.  Masa kecil sekolah rendah kami beli sotong bakar kantin Pak Mat...Sotong sebesar 1/3 tapak tangan di siram sambal kuah kacang...Sedap lah sangat.  Masa beli ada budak2 sebut Janggut Pak Mat..hihi...mereka nak bahagian janggut sotong...Sedap sangat


Ini masak lemak sambal udang petai...MaasyaaAllah sedap sangat kegemaran cucunda Husna.  Dan anakanda Aini.  Anis usaha keluar pergi beli untuk makanan kegemaran mereka berdua.  Sedap sungguh .  Agak pedas sikit ,  anis kata tahap pedas atas padaku jadi daku tumis agak pedas daku boleh makan aja ...tapi Husna rasa pedas jugak.


Sedap nya sambal Kering Tok Wan ni.  Ini sambal nostalgia Tok Wan masa duduk kat kebun,  Bila kami hantar lauk Pak akan perhangat jika tak habis.  Esok ada lagi yang tak habis Pak cantum dan keringkan...Hingga beberapa hari.  Bila kami datang ke kebun Pak ...kami yang tolong  habiskan  Gulai Kering Pak...Pak! Pak! Kami sayang !Pak.  Ini adalah gulai2 yang masih elok dlm peti sejukku daku masak macam pak masak.  Tapi daku tambah Halia, Bawang besar dan serai untuk tukar kepada aroma rendang letak kicap.../Amboi mak! sedap...hihihi


Ini Popia goreng di goreng bila dah hampir nak berbuka supaya rangup...Popia kabonara 
anis beli kedai frozen dan popia yg daku buat. 


Ini sayur kobis campur soun ,dan tauhu.  Letak santan.. Masak sayur "Kobis Tauhu Soun"...Haa tu nama dia...Anis suka kobis dgn tauhu  dan husna suka Soun tu...



Ini air melon dpd Zus dan air jaguing yang ku buat partinya letak susu.  sedap bukan main...
bukan puji diri tapi memang sedap di lidahku...hihi.


Aini beli Zus Coffee dan air Melon Strawberry...dan Husna pulak beli Lemonade.

Menu berbuka kami semalam Jumaat malam. 
Terima kasih Allah dan syukur dengan rahmat Allah terhadap makanan yg Allah anugerahkan 
kepada kami hari ini.  Wassallam.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

NTAHLAH KENAPA...

 ASSALAMUALAIKUM SAHABATKU. SEIKHLASNYA,  AKU RESPECT KAU BOLEH BERTUGAS LAGI DI USIA TUAMU. ...SEBENARNYA ISLAM SUKA KITA TAK MEMBUANG MASA...