Bahan-bahan ( 4 orang )
3 cawan beras basmathi - rendam lebih kurang 10 minit dan toskan
rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air (ikut sukatan beras)
setengah cwn susu cair
Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. Masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. Masukkan air..tunggu sampai didih
4. Masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
5. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker.Biarkan nasi masak seperti biasa
6. Bila nasi sudah hampir masak, keluarkan daun-daun yg ada di dalam periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
7. Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
8. Biarkan masak sedikit lagi sehingga betul2 masak.
9. Masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
KAMBING BARYANI
BAHAN-BAHANNYA :
600 daging kambing yang dipotong
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar, belah 4
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun ketumbar
1/2 cawan susu sejat
1 biji limau nipis
1 biji bawang besar, hiris
3 camca besar penuh rempah briyani (sebarang jenama)
2 camca besar gula melaka
2 camca besar penuh kerisik
Garam secukup rasa
2 camca besar minyak sapi
Air secukupnya
Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan
Sedikit bawang goreng untuk hiasan
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato yang masak ranum
3 biji cili hijau
BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
Daging kambing dicuci, kemudian gaul dengan 1 camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 20 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Sementara itu bancuh rempah briyani dengan bahan2 kisar halus dan kacau hingga menjadi pes rempah. Ketepikan.
Panaskan minyak dala periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar hiris hingga layu, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum. Tambah pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan daging kambing, daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga daging kecut.
Tuang air secukupnya hingga daging tenggelam. Kacau rata dan biar mendidih, kemudian sederhanakan api. Masak hingga daging kambing empuk, tambah air panas jika kuah kering dan daging masih belum empuk.
Masukkan kentang, kerisik dan belahan bawang besar. Perah limau nipis dalam susu sejat, kacau rata masukkan ke dalam kurma, kacau dan masak hingga kentang empuk. Tambah gula melaka, perasakan dengan garam secukupnya dan akhir sekali tambah cili merah dan cili hijau.
Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Boleh dihidangkan bersama nasi baryani
PENCUK NENAS
1 biji timun ~ potong kecil
1/2 biji nenas masak ~ dikupas dan dipotong kecil
1 biji bawang besar ~ di hiris halus
1 batang cili merah ~ dihiris
1 batang cili hijau ~ dihiris
1 sudu besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan ke dalam bekas
gaul rata dan sesuaikan rasanya
Sedia dihidangkan
AYAM MASAK MERAH LADA HITAM
1 ekor ayam ~ dipotong dan cuci bersih
1 sudu teh buah pelaga
1 inci kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 bunga lawang
1 sudu teh jintan manis
1 batang serai ~ dititik
1 cawan lada kering ~ dipotong dan rendam hingga lembut kemudian di kisar
10 ulas bawang merah ~ dikisar
4 ulas bawang putih ~ di kisar
2 sudu teh lada hitam ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1 batang serai ~ dikisar
1 sudu besar tomato puri
2 biji tomato ~ di potong baji
1 keping gula Melaka
1 kiub ayam
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris
Air secukupnya
Ayam di lumurkan dengan kunyit dan garam
Kemudian goreng ayam separuh garing
Toskan ayam setelah di angkat
Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 senduk
Tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, jintan manis dan serai titik hingga naik bau
Kemudian masukan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
Masak lama sikit supaya cili kering benar-benar garing
Tambahkan air jika terlalu kering
Kemudian masukkan, kiub ayam, tomato puri dan tomato buah
Renihkan
Masukkan gula Melaka dan ayam
Biar ayam mesra bersama kuah
Masukan garam dan gula secukup rasa
Perlahankan api dan biarkan kuah sedikit pekat
Taburkan daun ketumbar
Gaul mesra
Sedia dihidangkan
rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air (ikut sukatan beras)
setengah cwn susu cair
Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. Masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. Masukkan air..tunggu sampai didih
4. Masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
5. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker.Biarkan nasi masak seperti biasa
6. Bila nasi sudah hampir masak, keluarkan daun-daun yg ada di dalam periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
7. Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
8. Biarkan masak sedikit lagi sehingga betul2 masak.
9. Masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
KAMBING BARYANI
BAHAN-BAHANNYA :
600 daging kambing yang dipotong
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar, belah 4
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun ketumbar
1/2 cawan susu sejat
1 biji limau nipis
1 biji bawang besar, hiris
3 camca besar penuh rempah briyani (sebarang jenama)
2 camca besar gula melaka
2 camca besar penuh kerisik
Garam secukup rasa
2 camca besar minyak sapi
Air secukupnya
Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan
Sedikit bawang goreng untuk hiasan
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato yang masak ranum
3 biji cili hijau
BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
Daging kambing dicuci, kemudian gaul dengan 1 camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 20 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Sementara itu bancuh rempah briyani dengan bahan2 kisar halus dan kacau hingga menjadi pes rempah. Ketepikan.
Panaskan minyak dala periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar hiris hingga layu, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum. Tambah pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan daging kambing, daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga daging kecut.
Tuang air secukupnya hingga daging tenggelam. Kacau rata dan biar mendidih, kemudian sederhanakan api. Masak hingga daging kambing empuk, tambah air panas jika kuah kering dan daging masih belum empuk.
Masukkan kentang, kerisik dan belahan bawang besar. Perah limau nipis dalam susu sejat, kacau rata masukkan ke dalam kurma, kacau dan masak hingga kentang empuk. Tambah gula melaka, perasakan dengan garam secukupnya dan akhir sekali tambah cili merah dan cili hijau.
Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Boleh dihidangkan bersama nasi baryani
PENCUK NENAS
1 biji timun ~ potong kecil
1/2 biji nenas masak ~ dikupas dan dipotong kecil
1 biji bawang besar ~ di hiris halus
1 batang cili merah ~ dihiris
1 batang cili hijau ~ dihiris
1 sudu besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan ke dalam bekas
gaul rata dan sesuaikan rasanya
Sedia dihidangkan
AYAM MASAK MERAH LADA HITAM
1 ekor ayam ~ dipotong dan cuci bersih
1 sudu teh buah pelaga
1 inci kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 bunga lawang
1 sudu teh jintan manis
1 batang serai ~ dititik
1 cawan lada kering ~ dipotong dan rendam hingga lembut kemudian di kisar
10 ulas bawang merah ~ dikisar
4 ulas bawang putih ~ di kisar
2 sudu teh lada hitam ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1 batang serai ~ dikisar
1 sudu besar tomato puri
2 biji tomato ~ di potong baji
1 keping gula Melaka
1 kiub ayam
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris
Air secukupnya
Ayam di lumurkan dengan kunyit dan garam
Kemudian goreng ayam separuh garing
Toskan ayam setelah di angkat
Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 senduk
Tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, jintan manis dan serai titik hingga naik bau
Kemudian masukan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
Masak lama sikit supaya cili kering benar-benar garing
Tambahkan air jika terlalu kering
Kemudian masukkan, kiub ayam, tomato puri dan tomato buah
Renihkan
Masukkan gula Melaka dan ayam
Biar ayam mesra bersama kuah
Masukan garam dan gula secukup rasa
Perlahankan api dan biarkan kuah sedikit pekat
Taburkan daun ketumbar
Gaul mesra
Sedia dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan