Onigiri... Nasi yg bersejarahkan(bekalan) org Jepun, yg membawanya pergi bekerja. Orang miskin boleh buat... Org kaya pon sama. Bekal, depa sebut (bento) Kalau orang Melayu sebut "nasi kepal". Kita org Melayu buat ubi kayu yg di rebus dan letak kelapa gula dan garam tumbuk dan kepal bulat2. .. Hmmm bawa pergi bekerja. Hampir sama dgn onigiri... Mereka Nasi.. Kita ubi kayu yg ditumbuk itu.
Anis nak makan onigiri... Hush mudah sgt la buat.
Onigiri... Seaweed yg di hadiahkan oleh Alya...
Onigiri yg siap sedia untuk di makan. Daku buat tak sampai sejam.. Hish... Boleh bust lagi... Makanan org malas ni.
Onigiri yg hampir penuh di salut seaweed.
Lepas terap masukkan atas seaweed yg diletakkan dlm pinggan... Saluran hingga menutupi nasi yg di mampat itu.
Letakkan nasi yg di terap padat atas taburan seaweed.
Ada berbagai cara buat onigiri ni. Campur terus atau gaul terus dgn nasi pon boleh atau... Guna pembalut... Seaweed kecil... Yummy.
Terap nasi... Campuran nasi dgn cuka, gula dan garam. Gaul2 hmmm cantik aja guna basmati... Tanpa guna beras Jepun pon. Gaul hingga bercampur rata dan melekit... Hmmm. Masukkan dlm acuan... Letakkan nasi... Padat kan. Dan letakkan tuna yg di campur mayo... Tekan dan (kambus).bahasaku... Dgn nasi lagi dan padat kan... Keluarkan bila selesai dimasukkan tuna atau boleh jugak masuk telur yg di goreng dsb. Barulah disalut dgn serbuk seaweed... Siap.
Ini sepatutnya tuna... Tengok dah habis... Ambil ja isi ikan sardin... Asingkan kuahnya. Hancurkan dan letak mayonis. Mayo jenis apa pon tak apa... Kacau sebati dan suap sedia untuk di terapkan nasi yg di gaul tadi.
Ternyata sedsp... Yummy...