Rabu, 1 Januari 2025

Makan tghari ayam dan sayur paku..SAMBAL KERISK .

Masak tghari ayam panggang.  Sos merah untuk  perapan ayam yg Anis beli  daripada kawannya.  Jika mulanya manis sangat tapi daku ubah rasanya agar hilang manisnya dengan menambah lagi rasa rempah pada bahan perapan tersebut.  Maka saya sangrai bunga lawang, bunga cengkeh, ketumbar, jintan manis, jintan putih dan di blender halus untuk di campur dgn serbuk perapan yg di beli.   Maka rasanya bertambah sedap, ada baunya. 
Bila di campur dgn serbuk perapan tadi menjadikan isinya lebih banyak dan daku perapkan ayam tersebut... Maka ianya bertambah sedap syukur. 

     Ini adalah sambal kerisik cara pakku.  Hmmm anakku makan ayam  cicah dgn sambal kerisik sedap sangat... Cuma kami makan dgn rebusan sayur paku sedap jugak... 



Sayur paku..beli online dari pasar.  Ianya agak mahal berbanding beli dari online dari pasaraya.


pon mencukupi menu sederhana ...hihi diet terus...


Ayam panggang   hanya masak dengan 'air fryer '  mudah disedikan dan sedap.   Syukur alhamdulillah.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan