Hari ini berbuka puasa dengan Kuah Laksam sendiri berisikan laksa.
bukan buat isi laksam ganu kite tu.
Mak oi sedap sungguh hingga habis semua. Daku memanglah suka laksam ni.
Tapi anakku pula yang lebih. Selalu tu dia belikan saja Laksam di Uptown tu tapi hari dia yang hilang nak jaga diet dia. Maasyaalah berbeza pulak macam biasa. Selalu tu beli untuk ku aja tapi dia tak pernah pon makan. Dia kata selalu tu manis ..Memang orang sini buat makan terutama ,menu pantai timur ni manis2 belaka. Tu sebab orang pantai timur semuanya cantrik2 belaka,. Kawan2 ku dari pantai Timur mostly cantik belaka dan segak2..
Ini taugeh mentah. Kalau ada ni baru umm.
Menu ni daku buat sangat mudah simple dan sedap saja. Semua pakai blender ikannya. Masak ikan dalam pressure cooker menjadikan mudah melaksanakan pengasingn isi ikan dengan tulang. Hihi syukur Tuhanku.
Sedap sangat. Isi kan di blender halus, masukkan lada hitam ditumbuk, masukkan bawang putih di tumbuk juga, dan masukkan santan. adjust masinnya. Jika nak letak serbuk perasa silakan.
Ulam mentahnya taugeh, bunga kantan rencis halus, daun laksa , belacan yg mentah tu, hihi kelakar kan makanan ganu/ klate Pantai Timur ni..Tapi sedap sangat.
Mula2 daku tengok daku senyum ja. Mak Kak Yah...Chik...buat masa daku gi Ganu Kita...hihi...
Chik ialah Mentua Abang Halid. Daku kirakan kak Yah dengan Abang Halid . Kakak iparku rakan Maktabku dulu....Tabik Kak Yah akhirnya dapat juga daku belajar kuah ni. Teringin nak makan masa mengidam tapi anak dah lahir baru Kak Yah belajar buat kuah dan isi Laksam dai Chik..
hihi. Nasib anak ku tak meleleh air liur masa tu sebab tak dapat makan Laksam.
Sedap...Rasa nak buat lagiu...hihi...
Ulamnya...
di hias dgn minuman air tembikai...hias...haha
Sedap ni...
Laksam "Ganu Kite" oleh Eni...Thanks Kak Yah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan